Ergenlik dönemim de geçti, neden halen sivilcelerim çıkıyor?

  • Anasayfa
  • Genel
  • Ergenlik dönemim de geçti, neden halen sivilcelerim çıkıyor?

Sivilce yani akne vulgaris dediğimiz hastalık en sık ergenlik döneminde, yağ bezlerinin salgısının artışıyla birlikte görülür. Ama aslında yağ bezleri her dönemde vücutta yağ salgılar, bazen bebeklerde bile anne sütünden geçen hormonlara bağlı olarak akneyi görürüz.

Günümüzde erken ergenlik dediğimiz durum sık yaşanmakta, çocuklarda 9-10 yaşından itibaren akne görülebilmektedir. Bazı kişilerde ise ergenlik döneminde sivilce oluşumu fazla görülmemekle birlikte,ergenlikten sonra görülebilmektedir. Peki bunun sebepleri neler, bunu konuşalım.

Vücudumuzda salgılanan hormonlar, hormonal problemler, kullandığımız kozmetikler, uygun olmayan yiyeceklerin tüketimi, kullanılan gıda takviyeleri sivilceye sebep olabilmektedir. Tek tek konu başlıklarımıza bakacak olursak, hormonlarımız, özellikle kadınlarda görülen hormonal dengesizlikler, polikistik over sendromu gibi, böbreküstü bezlerinin fazla çalıştığı hastalıklar gibi durumlarda kadınlarda erkeklik hormonları artış göstererek yağ bezlerinin salgısında artışa sebep olur.

Sivilcedeki tek sıkıntı yağ bezlerinin artışı değildir, bununla birlikte deride Propionobacterium acnes dediğimiz bakteri fazlaca ürer. Sivilce zaten tek bir sebepten kaynaklanmaz. Yağ bezlerinin salgısındaki artış, P. Acnes bakterilerinin ciltte artışı eklenir, önce komedon dediğimiz siyah ve beyaz noktalar oluşur, üzerine iltihap gelişimiyle birlikte sivilce şeklini alır.

Kullanılan kozmetiklerin, kremlerin paketlerinin üzerinde nonkomedojenik ibaresinin yer alması gerekir.Bu gözenekleri tıkamadığı anlamına gelmektedir. Kalın bazlı makyajlar, kullanılan nonkomedojenik türde ürünler olmaması gözeneklerde tıkanmaya yol açar, bunun sonucu olarak yine sivilcelerde artış görülür.

Diyetin akneyi tetiklediği bugün artık kanıtlanmış bir gerçektir. Özellikle süt ve süt ürünleri IGF-1 dediğimiz bir hormonun artışına yol açarak, aknenin artışına yol açar. Junk food veya fast food dediğimiz fazla yağlı yiyecekler, kızartma yiyecekler, aşırı tatlı gıdaların sık tüketilmesi de sivilcelerde artışa yol açar.Bazı kişilerin belirttiği gibi çekirdek yiyorum sivilcem çıkıyor gibi durumlarınsa henüz kesinliği kanıtlanmamıştır, ama dediğimiz şey arttırıyorsa o zaman yemeyin😊

Son dönemlerde yine vücut geliştirmede sıkça kullanılan protein tozları da sütle benzer mekanizma üzerinden sivilce artışına yol açar. Sütle aynı yoldan, yani içeriğinde sütte bulunan kazeinin konsantre formu yoğun bir şekilde protein tozlarının içinde bulunmaktadır.

Bu konuları açıklayabildiysek peki şimdi ne yapalım? Ergenlik dönemim geçti, yine de sivilcelerim çıkıyor, ne yapalım? Önce bir dermatoloji uzmanına başvuralım, dermatoloji uzmanları sivilceyle ilgili olarak ilaç tedavinizi düzenlemekle birlikte uyugn olan cilt bakım ürünlerini de önerir, ayrıca yapılabilecek kozmetik uygulamalar ile ilgili bilgi verir.

Geçirilmiş sivilceniz ve izleri varsa da, buna yönelik yapılabilecek işlemlerle ilgili bilgi verir. Bu konuyu da açıklığa kavuşturduysak, önümüzdeki sayıda görüşmek üzere..      

Yorum Yaz

E-Posta adresiniz paylaşılmayacaktır, * Zorunlu alanları ifade eder.

Scan the code