Saç Dökülmeniz Hangi Tipte Bir Saç Dökülmesi?

Her saç dökülmesi aynı değildir. Farklı tiplerde saç dökülmeleri vardır. Saç dökülmesinde önce tipinin ayırt edilip daha sonra ona göre tedavi düzenlenmesi gerekir.

Normalde güzde 50-100 adet saç teli dökülebilir, bu süre 2 aya kadar uzayabilir, yılda 3 kez tekrarlayabilir. Bu sürelerden ve miktardan daha fazla olan saç dökülmesi patolojiktir, bir hastalığı işaret eder.

  1. Telogen Effluvium (İstirahat Halindeki Saç Oranının Artması): Saçlar köküyle dökülür. Çekme, yıkama, taramayla 150-400 adet saç dökülür. Ateşli hastalıklar, gebelik sonrasında lohusalık dönemi, mevsimsel olarak, ani kan kaybı, cerrahi işlemler, kazalar, kilo kaybı gibi durumlar bu dökülmeye neden olur. Hastalık olaraksa žDemir eksikliği žHipotiroidi, hipertiroidi žKronik böbrek yetmezliği, karaciğer yetmezliği žKanserler žMalabsorbsiyon bu saç dökülmesine neden olur. Ayrıca bazı ilaç kullanımları da bu tipte saç dökülmesine yol açar.
  2. Alopesi Areata: Halk arasında saçkıran, sakalkıran olarak bilinir. Kadınlarda ve erkeklerde, hem gençlerde hem de yaşlılar da görülebilir. Tiroid hastalığı, vitiligo, otoimmün hastalıklarla birlikte görülebilir. Hastalığın nasıl gideceği önceden kestirilemez, tırnaklarda değişikliklere yol açabilir. Hastalıkla ilgili kötü belirteçler; atopik dermatit eşlik etmesi, çocukluk döneminde başlaması, yaygın bir tutulum olması, ailede olması, tırnak tutulumunun olması, kirpik ve kaşların tutulmasıdır.
  3. Androgenetik Alopesi: Hem kadınlarda hem erkeklerde görülebilir. Hormonal bir durum söz konusudur. Erkeklerde önde önce bir M harfi şeklinde çentiklenme, daha sonra tepede açılma olurken, kadınlarda ön saç çizgisi korunurken tepe bölgesi seyrelir. Ense bölümü normal görünümlüdür.

Yorum Yaz

E-Posta adresiniz paylaşılmayacaktır, * Zorunlu alanları ifade eder.

Scan the code