- Mim Kemal Öke Cad. Lal Apt. Kat: 5 D: 12 Nişantaşı/İstanbul
- 0533 669 84 43
- [email protected]
Günlük hayatta, dışarda genel tuvaletleri hepimiz kullanıyoruz. Bu tuvalet kullanımından viral, bakteriyel ve paraziter hastalıkların bulaşabileceğiyle ilgili şüpheler her zaman bulunmakta, özellikle cinsel yolla bulaşan hastalıklarla ilgili endişeler daha fazla, ama bununla ilgili çalışmalara ve Amerika CDC (Center of Disease) verilerina baktığımızda aslında gördüğümüz sonuçlar şunlar:
Bakteriyel cinsel yolla bulaşan hastalıklar (Gonore, klamidya, sfiliz) bunlar mukozalarda yaşar, cansız yüzeylerde yaşamaz.
Viral cinsel yolla bulaşan hastalıklar (Hepatit B, Herpes, HPV, HIV) müköz membranlarda ve diğer deri hücrelerinde yaşar, cansız yüzeylerde bazen bulunabilse de bunun enfeksiyon yapmak için yeterli olmadığı düşünülmektedir
Trikomonas ve kasık biti gibi parazitler sert yüzeylerde yaşayabilir. Bu parazitler, çarşaf, havlu gibi cansız yüzeylerde de bulunabilir. Enfeksiyon cansız yüzeylerden alınabilir, ancak parazit canlıyken direk genital bölge teması olması gerekmektedir. Bu da daha zor bir ihtimaldir, ancak parazitler bakteri ve virüslere göre daha uzun yaşayabilir cansız ortamlarda.
Temasla bu hastalıkları almak için genital bölgenin direk bu enfeksiyöz ajanlarla temasta olması gerekir.
Kusma ve ishale sebep olabilen Norovirüs, feçeste (gayta) bulunabilir, temasla bulaşabilir. Bu hastalık riskinden kaçınmak için alınabilecek önlemler, klozete klozet örtüsü kullanmak veya peçeteyle örtmek olabilir. Eller mutlaka yıkanmalıdır. Yıkandıktan sonra musluk, kapı koluna dokunulmamalıdır.