Psöriazis (Sedef) Hastalığı

Sedef hastalığı, cilt hücrelerinin hızlı birikmesine neden olan kronik bir otoimmün cilt rahatsızlığıdır. Bu, cilt yüzeyinde kalın, kırmızı ve gümüşi pulların veya lekelerin oluşmasına yol açar. Sedef hastalığı vücudun herhangi bir bölümünü etkileyebilir ancak en sık dirseklerde, dizlerde, kafa derisinde, sırtın alt kısmında ve tırnaklarda görülür. Sedef hastalığının şiddeti, yalnızca birkaç küçük lekenin olduğu hafiften, vücudun geniş alanlarının etkilenebileceği şiddetliye kadar değişebilir.

Sedef hastalığının kesin nedeni tam olarak anlaşılamamıştır ancak genetik, bağışıklık sistemi ve çevresel faktörlerin birleşiminden kaynaklandığına inanılmaktadır. Sedef hastalığı olan kişilerin aşırı aktif bir bağışıklık sistemi vardır ve bu da yanlışlıkla iltihaplanmayı ve aşırı cilt hücresi üretimini tetikler. Stres, enfeksiyonlar, soğuk hava, ciltte yaralanma, sigara içme ve bazı ilaçlar da dahil olmak üzere bazı tetikleyiciler sedef hastalığını kötüleştirebilir veya şiddetlendirebilir.

Aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli sedef hastalığı türleri vardır:

1. Plak Sedef Hastalığı: Sedef hastalığının en yaygın şekli olup, gümüş rengi pullarla kaplı kabarık, kırmızı lekelerle karakterizedir.

2. Guttat Sedef Hastalığı: Genellikle enfeksiyonlarla tetiklenen bu tip, ciltte küçük, damla benzeri lezyonlara neden olur. Çocuklarda daha sık bu formu görülür.

3. İnvers Sedef Hastalığı: Göğüs altı, koltuk altı veya kasık bölgesi gibi deri kıvrımlarında bulunur. Pürüzsüz, kırmızı cilt lekeleri gibi görünür.

4. Püstüler Sedef Hastalığı: Bu nadir form, ciltte lokalize olabilen veya vücuda yayılabilen irin dolu kabarcıklara neden olur.

5. Eritrodermik Sedef Hastalığı: Tüm vücudu kırmızı, soyucu bir döküntüyle kaplayabilen şiddetli ve nadir görülen bir türdür.

Sedef hastalığı kronik bir durumdur ve tedavisi olmamasına rağmen semptomları yönetmek ve bu durumdan etkilenen bireylerin yaşam kalitesini artırmak için çeşitli tedavi seçenekleri mevcuttur. Tırnak ve eklem tutulumu yapabilen bir hastalıktır. Tedavi yaklaşımları şunları içerebilir:

1. Topikal tedaviler: Bunlar arasında kortikosteroidler, D vitamini analogları, retinoidler veya kömür katranı içeren kremler, merhemler ve losyonlar bulunur.

2. Fototerapi: Ultraviyole (UV) ışığa kontrollü maruz kalma, cilt hücresi büyümesinin yavaşlamasına ve iltihaplanmanın azaltılmasına yardımcı olabilir.

3. Sistemik ilaçlar: Ağır vakalarda bağışıklık sistemini etkileyen ağızdan veya enjekte edilebilir ilaçlar reçete edilebilir.

4. Biyolojikler: Bunlar, sedef hastalığında rol oynayan spesifik bağışıklık sistemi moleküllerini hedef alan spesifik bir sistemik ilaç türüdür.

5. Yaşam tarzı değişiklikleri: Tetikleyicilerden kaçınmak, sağlıklı beslenmeyi sürdürmek, stresi yönetmek ve sigarayı bırakmak, sedef hastalığının yönetimine katkıda bulunabilir.

Sedef hastalığı olan bireylerin kişiselleştirilmiş bir tedavi planı geliştirmek için bir dermatologla yakın işbirliği içerisinde çalışması önemlidir. Sedef hastalığının kişinin fiziksel ve duygusal sağlığı üzerinde önemli bir etkisi olabilir, bu nedenle erken tanı ve uygun tedavi, durumun etkili bir şekilde yönetilmesi açısından çok önemlidir.

Yorum Yaz

E-Posta adresiniz paylaşılmayacaktır, * Zorunlu alanları ifade eder.

Scan the code