Mantar Enfeksiyonları

Tinea, cildi, saçları veya tırnakları etkileyen bir mantar enfeksiyonudur, dermatofit olarak bilinen çeşitli mantar türleri neden olur. Bu mantarlar sıcak ve nemli ortamlarda gelişir ve insandan insana ya da hayvanlardan insanlara bulaşabilir.

Her biri vücudun farklı kısımlarını etkileyen çeşitli tinea enfeksiyonu türleri vardır:

1. Tinea Corporis (Vücut Mantarı): Bu tür saçkıran, vücudun çeşitli yerlerindeki cildi etkiler ve kenarları yükseltilmiş, kırmızı, dairesel lekeler halinde görünür.

2. Tinea Capitis (Kafa Derisindeki Mantar): Tinea capitis saç derisini etkileyerek saç dökülmesine, pullanmaya ve kırmızı, kaşıntılı lekelere neden olur. Çocuklarda daha sık görülür ancak yetişkinlerde de ortaya çıkabilir.

3. Tinea Cruris (Jock Kaşıntısı): Tinea cruris özellikle erkeklerde kasık ve iç uyluk bölgesini etkiler. İyi tanımlanmış sınırları olan kırmızı, kaşıntılı bir döküntü olarak ortaya çıkar.

4. Tinea Pedis (Sporcu Ayağı): Tinea pedis ayakları, özellikle ayak parmak aralarını etkiler. Ciltte kızarıklık, kaşıntı, soyulma ve çatlamaya neden olur.

5. Tinea Unguium (Onikomikoz): Tinea unguium tırnakları etkileyerek tırnakların kalınlaşmasına, renginin değişmesine ve ufalanmasına neden olur.

Tinea enfeksiyonlarına ilişkin risk faktörleri arasında yetersiz hijyen, enfekte kişilerle veya hayvanlarla yakın temas, spor salonları veya yüzme havuzları gibi halka açık tesislerin çıplak ayakla kullanılması, sıkı veya hava almayan ayakkabılar giymek ve zayıf bir bağışıklık sistemine sahip olmak yer alır.

Tinea enfeksiyonlarının tedavisi tipik olarak hafif vakalar için topikal (kremler, losyonlar veya tozlar) veya daha şiddetli veya kalıcı enfeksiyonlar için oral (haplar) olabilen antifungal ilaçları içerir. Mantarın tamamen yok edilmesini sağlamak için tedavi rejimini reçete edildiği gibi takip etmek ve semptomlar düzeldikten sonra bile tedaviye devam etmek önemlidir.

Tinea enfeksiyonlarının önlenmesi, iyi kişisel hijyeni korumayı, cildi temiz ve kuru tutmayı, havlu ve kıyafet gibi kişisel eşyaları paylaşmaktan kaçınmayı, nefes alabilen ayakkabılar giymeyi ve enfekte kişilerle veya hayvanlarla temastan kaçınmayı içerir.

Yorum Yaz

E-Posta adresiniz paylaşılmayacaktır, * Zorunlu alanları ifade eder.

Scan the code