- Mim Kemal Öke Cad. Lal Apt. Kat: 5 D: 12 Nişantaşı/İstanbul
- 0533 669 84 43
- [email protected]
Genital bölgemde siğil gördüm, ne yapmalıyım?
Genital bölgede siğiller HPV’ye bağlı enfeksiyonu gösterir. En sık HPV Tip 6 ve 11 sebep olur. Eğer kendinizde böyle bir lezyon gördüyseniz en kısa sürede deri ve zührevi hastalıklar uzmanına muayene olmanız gerekir.
Genital bölgede her çıkan lezyon siğil midir?
Siğiller, bu bölgede skintag dediğimiz iyi huylu deri tümörleriyle karışabilir, ayrımını uzman bir hekim yapabilir.
Siğil çıktığı için eşim beni aldatmış mıdır?
Siğiller bir çeşit virüs enfeksiyonu olduğu için her zaman çıktığı dönemde enfeksiyonun kapıldığını göstermez. Virüsü daha önceden almış olabilirsiniz, bağışıklığınız bu durumu baskılamış olabilir ve virüs vücudunuzda latent dediğimiz sürece geçmiş olabilir yani sessiz kalmış olabilir, daha sonra bağışıklığınız azaldığı zaman tekrar enfeksiyon olarak kendini göstermiş olabilir. O yüzden o anda eşinizden enfeksiyonu aldığınızı her zaman göstermez.
Hiç bir şey yapmazsam siğil vücudumdan gider mi?
Siğilleri kendi bağışıklığımız yenebilir ama bu her zaman olmaz. Bazı kişilerde vücudun bağışıklığı siğilleri ve HPV virüsünü tamamen temizleyebildiği gibi, bazı kişilerde yayılabilir. Yayılma aşamasına geçmesini istemediğimiz için siğillerin tedavi edilmesini öneriyoruz.
Siğil tedavisinde neler uygulanır?
Elektrokoter, kriyoterapi, lazerle yakma işlemleri yapılabilir.
Siğil tedavi edildikten sonra tamamen geçer mi?
Virüse bağlı bir enfeksiyon olduğu için latent dediğimiz vücutta sessiz kalabilir, ama tedavi edilmediğiniz sürece hem kendinize hem de partnerinize bulaştırıcılığınız daha fazla olduğu için tedavi edilmesini öneriyoruz.
Siğil kanserleşebilir mi?
Siğillerin en sık sebebi HPV Tip 6 ve 11 olmakla, en riskli türleri Tip 16 ve 18’dir. Kadınlarda serviks (rahim ağzı) kanserinin en sık sebeplerinden biridir. Bu yüzden siğil geçiren kadınların mutlaka rutin servikal smear ve HPV tiplendirmesi testi yapılması önerilir.
Elimdeki siğil genital bölgeye bulaşabilir mi?
Bu bulaş daha nadiren olmakla birlikte olabilir.
HPV aşısı siğil gelişimini önler mi?
İlk cinsel ilişki olmadan yapılan aşılamanın koruyuculuğu özellikle yüksektir. HPV’nin 9 tipine karşı koruyuculuğu vardır. Ama siğil geçirilse bile aşı yaptırıldığında bağışıklığı arttırabilir.