- Mim Kemal Öke Cad. Lal Apt. Kat: 5 D: 12 Nişantaşı/İstanbul
- 0533 669 84 43
- [email protected]
Egzama olarak da bilinen dermatit, ciltte kızarıklığa ve kaşıntılara neden olan yaygın bir cilt rahatsızlığıdır. Kızarıklık, kaşıntı ve bazen içi sıvı dolu küçük kabarcıkların oluşmasıyla karakterizedir. Dermatit her yaştan insanda ortaya çıkabilir ve kronik veya akut olabilir. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli dermatit türleri vardır:
1. Atopik Dermatit: Egzamanın en sık görülen şeklidir ve sıklıkla çocukluk çağında başlar. Ailede alerji, astım veya saman nezlesi öyküsü ile bağlantılıdır.
2. Kontakt Dermatit: Bu tür egzama, cilt tahriş edici bir madde veya alerjenle temas ettiğinde ortaya çıkar. İki tip kontakt dermatit vardır:
• Alerjik Kontakt Dermatit: Cildin bağışıklık sisteminin, başkalarına zararlı olmasa da bir maddeye zararlıymış gibi tepki vermesi sonucu gelişir.
• Tahriş Edici Kontakt Dermatit: Kimyasallar, deterjanlar veya solventler gibi maddelere maruz kalma nedeniyle derinin doğrudan tahrişinden kaynaklanır.
3. Numuler Dermatit: Çoğunlukla kollarda, bacaklarda ve gövdede bulunan, madeni para şeklinde tahriş olmuş cilt lekeleriyle karakterizedir.
4. Seboreik Dermatit: Saçlı deri (kepek), yüz ve üst göğüs gibi yağ bezleri açısından zengin bölgeleri etkileyen yaygın bir dermatit şeklidir.
5. Dishidrotik Dermatit: Bu tür egzama, avuç içlerini ve ayak tabanlarını etkileyerek küçük, kaşıntılı kabarcıklara neden olur.
Dermatitin kesin nedeni çoğunlukla bilinmemekle birlikte genetik, çevresel ve bağışıklık sistemi faktörlerinin bir kombinasyonunu içerdiğine inanılmaktadır. Alevlenmeyi tetikleyen faktörler kişiden kişiye değişiklik gösterebilir ve belirli sabunlar, deterjanlar, kumaşlar, stres, hava koşulları ve alerjenleri içerebilir.
Dermatit tedavisi iltihabı azaltmayı, kaşıntıyı hafifletmeyi ve alevlenmeleri yönetmeyi amaçlar. Yaygın tedaviler şunları içerir:
1. İnflamasyonu azaltmak için topikal kortikosteroid kremler veya merhemler.
2. Cildi nemli tutmak ve kuruluğu önlemek için nemlendiriciler ve yumuşatıcılar.
3. Bilinen tetikleyicilerden ve tahriş edici maddelerden kaçınmak.
4. Kaşıntıyı hafifletmeye yardımcı olan antihistaminikler.
5. Bazı dermatit türleri için topikal kalsinörin inhibitörleri (örn., takrolimus, pimekrolimus).
6. Ağır vakalarda fototerapi (ışık tedavisi).
Dermatitiniz olduğundan şüpheleniyorsanız veya kalıcı cilt iltihabı yaşıyorsanız, doğru tanı ve uygun tedavi planı için bir dermatoloğa danışmanız önemlidir. Sahip olduğunuz dermatitin spesifik tipini belirlemenize yardımcı olabilirler ve durumunuzu etkili bir şekilde yönetmek için en uygun tedaviyi önerebilirler.