- Mim Kemal Öke Cad. Lal Apt. Kat: 5 D: 12 Nişantaşı/İstanbul
- 0533 669 84 43
- [email protected]
Kristof Kolomb 1492’de Amerika’yı keşfettiğinde, Arawak Kızılderilileri tarafından tütün yapraklarının sarılıp içildiği görülmüş. Sigaranın içeriğindeki nikotin ise, Fransız büyükelçi Jean Nicot tarafından, tütün bitkisi Fransa’ya tanıtıldıktan sonra Nicotiana tabacum olarak isimlendirilmiş.
Tütün kullanımının, deri üzerine zararlı etkileri, hem direkt olarak deri yoluyla hem de dolaylı olarak kan dolaşımıyla olmaktadır. Tütün dumanında kansere yol açan bir çok madde bulunmaktadır. Gaz fazında başlıca karbondioksit ve karbonmonoksit olmak üzere zehirli gazlar bulunur.
Deri Görünümü Üzerine Etkileri
Ağır sigara içicilerinde, tipik olarak deride ve mukozada sigaranın etkileri görülür. Erkeklerde bıyıkta ve tırnaklarda, kadınlarda ise tırnaklarda sarımsı renk değişikliği görülür. Sigaranın bırakılmasıyla, normal tırnakla uzamış sarımsı tırnak arasında hat oluşur. Yanık sigarayı tutmaktan dolayı, parmak uçlarında kronik ısınmaya bağlı renk koyulukları görülebilir.
Dişeti, dil, ağızda renk koyulaşmaları görülebilir. Damakta sertlikler, dilde siyah kıllı dil adı verilen siyah fırçamsı görünüm gelişebilir.
Sigara içenlerde, erken ve şiddetli yaşlılık belirtileri görülür. Alttaki kemik çıkıntıların belirginleştiği, grimsi deri renginin belirginleştiği yüz görünümü ortaya çıkar. Sigara dumanının direkt temasından dolayı, derideki nem seviyesi azalarak, kırışıklıklar normalden fazla artış gösterir. Güneş gören bölgelerde zararlı etkiler daha şiddetli olur.
Deri Kanserleri
Yapılan çalışmalar, sigara içiciliğinin, deride görülen yassı hücreli karsinom için bağımsız bir risk faktörü olduğunu göstermiştir. Özelikle genital bölge ve makat bölgesinde görülen yassı hücreli kanser, sigarayla direkt olarak ilişkilendirilirken, sigarayı bırakınca bu risk azalmaktadır. Genital siğili olan kadın sigara içicilerinde, bu bölgede kanser gelişme ihtimali 35 kat daha yüksektir. Ayrıca kadın sigara içicilerinde, ağızda görülen yassı hücreli kanser de daha sıktır.
Malin melanom türünde olan deri kanserindeyse, sigara içicilerinde iç organlarda kanser tutulum olma ihtimali daha yüksektir.
Deri Hastalıkları
Sigara içen kişilerde yara iyileşmesi daha kötüdür ve yara enfeksiyonları daha sık görülmektedir. Kan akışını azalttığı için yara iyileşmesi daha yavaştır. Basınç yarası gelişimi için de, sigara risk faktörüdür.
Sigaranın yapısı dışında, filtresindeki ve sarılan kağıttaki maddeler de kontakt dermatite (ekzema) yol açabilir.
Sedef hastalarında, sedef ile sigara arasında doz bağımlı bir ilişki vardır, hastalık günlük içilen sigara miktarıyla doğru orantılı olarak şiddetlenebilir. Özellikle el, ayak tutulumu olan sedef hastalarının büyük çoğunluğu sigara içicileridir.
Saçtaki etkileri ise, erken beyazlamaya ve erkeklerde erkek tipi saç kaybının daha erken yaşlarda başlamasına yol açar. Kıl köklerini besleyen damarlarda büzülmeye yol açar.